top of page

5 ONMISBARE TIPS VOOR EEN DIEREN FOTOGRAAF

Ben jij net begonnen met fotograferen en komt alles op je af vanwege de vele functies op je camera? In deze blog geef ik je 5 onmisbare tips voor een fotograaf die net begint met het fotograferen van dieren. Elke fotograaf heeft zijn of haar eigen stijl en dat is wat je onderscheid van een ander. Maar er zijn een aantal zaken essentieel en belangrijk voor iedere fotograaf. In deze blog vertel ik je alles over deze 5 essentiële onderwerpen.


1. HOE WERKT MIJN CAMERA?

Je hebt die prachtige nieuwe camera binnen of een pareltje op de kop weten te tikken tweedehands. Het maakt niet uit waar de camera vandaan komt, als je maar weet hoe je ermee moet werken. Neem hier de tijd voor en ga vooral proberen. De boekjes die erbij zitten zijn leuk, maar niet altijd even handig. Je weet pas echt hoe je camera werkt, als je het uitprobeert. Zet die camera op de manual stand en probeer verschillende functies uit.


Daarvoor is het belangrijk dat je weet wat de volgende drie functies doen:

ISO: De isowaarde bepaalt de lichtgevoeligheid van je sensor.

Sluitertijd: De sluitertijd bepaalt hoe lang er licht op de sensor van je camera valt. Hoe lang de sluiter open staat, heeft invloed op hoe een beweging in beeld komt: bewogen of 'bevroren' .

Diafragma: Het diafragma is de verstelbare opening waarmee je bepaalt hoeveel licht er doordringt tot de sensor van je camera én hoe groot het scherptegebied is. Het diafragma wordt aangegeven met het f-getal.


IN DE PRAKTIJK

Je zult als het bewolkt is voor een wat hogere ISO-waarde moeten kiezen en bij felle zon voor een wat lagere ISO-waarde. Let wel op dat je meer ruis in je foto krijgt bij een hogere ISO-waarde. Het diafragma getal bepaald hoe veel er scherp is in je foto, bij een grote familie foto kies je vaak voor een wat hoger diafragma getal. Bij een kleiner dier zul je een kleiner diafragma getal gebruiken. En de sluitertijd wordt bepaald door of het dier stil staat of in beweging is. De sluitertijd moet hoger wanneer je beweging wil bevriezen. (denk hierbij aan een paard in galop). En uiteraard werkt alles samen. Wil je hier meer over weten dan houdt mijn website in de gaten. Hier vertel ik je later meer over.



2. SCHERPTE

Iedere klant wil maar een ding, scherpe foto's van hoge kwaliteit. Het maakt niet uit wat voor soort foto's je maakt, als ze maar scherp zijn. Ik let altijd op de ogen, daar ligt dan ook mijn focus. De ogen van een dier moeten haarscherp zijn, zorg er dus voor dat je scherpstelpunten goed zijn ingesteld.


- autofocus-modus (One-Shot of Single-Servo) is geschikt om scherp te stellen op onderwerpen die stil staan.

- Coninuous autofocus (AI Servo of Continuous Servo) stelt continu scherp op een bewegend onderwerp.

- Automatische AF-Modus (AI Focus of Auto-Servo) laat je scherpstellen helemaal over aan je camera. De camera kijkt naar de scene, bepaalt of het onderwerp stilstaat of beweegt en kiest vervolgens de juiste scherpstel modus.

- Je kunt ook handmatig scherpstellen (Manual Focus), dit schuifje moet je dan ook op de lens even omzetten.



3. GEDULD

Wanneer je dieren op de foto moet zetten, heb je absoluut een ding nodig, geduld. Een dier heeft een eigen wil en valt niet altijd te regisseren. Neem dus de tijd voor een fotoshoot met een dier. Zorg ervoor dat zowel het dier als het baasje zich prettig voelen.


Maar uiteraard is er een ding dat hierbij goed kan helpen, waar we allemaal voor te paaien zijn en dat is eten. Vraag dus altijd voor een shoot of de eigenaar van het dier wat lekkers meeneemt om het dier te kunnen belonen tussendoor en in een bepaalde houding te kunnen fotograferen.


Laat een dier tussendoor even wandelen of spelen zodat ze even energie kwijt kunnen of even afgeleid raken van het stilstaan en 'poseren'.


4. ZON

Let op de stand van de zon en wanneer deze onder gaat. Je hebt er prachtige apps voor die je precies vertellen wanneer je in de zomer het gouden uurtje kan vinden. Maar let er ook op dat je als je midden op de dag een shoot hebt, je de modellen niet in de zon zet. Het is zelden mooi, mensen en dieren knijpen met hun ogen als ze in de zon moeten kijken. Daarnaast zie je ook harde schaduwen in de gezichten die niet mooi zijn. Let dus op hoe je een dier en/of model neer zet als de zon schijnt.



5. COMPOSITIE

Het is belangrijk om te kijken naar het dier dat je wil fotograferen. En waar je de focus op wil leggen. Maar ook vanuit welke positie jij fotografeert. Is het dier klein, ga dan door je knieën. En let bij grotere dieren erop dat je of bewust kiest voor een bepaald gedeelte van het lijf te fotograferen of het hele dier. Wissel af, probeer dingen uit en denk er vooral over na. Vraag je klant of ze zelf ook nog bepaalde poses in gedachte hadden en denk mee of dit mogelijk is. Kortom onderscheid je van anderen en wees creatief.


Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt, mocht je nog vragen hebben of zelf tips willen delen. Laat het me hieronder weten of op Instagram of Facebook.





17 weergaven0 opmerkingen
bottom of page